Gå direkt till innehåll
Planeringen av Tegs centrum inleds med dialog

Pressmeddelande -

Planeringen av Tegs centrum inleds med dialog

Ett arbete med att planera Tegs centrums framtida utformning och innehåll har påbörjats. För att få svar på frågan hur Umeåborna, och kanske framförallt Tegsborna, vill att Tegs centrum ska utvecklas inleds planeringen med ett dialogarbete. Bland annat kommer en dialogträff att hållas på Tegs kyrka tisdag 12 juni. Den som inte har möjlighet att lämna synpunkter där och då kan tycka till via webben.

– Vi vill nu veta mer om hur Umeåborna vill att området ska utvecklas. För i och med att ringleden byggs kan Tegs centrum och området kring gamla E4 och dess stora trafikplats utvecklas som ett stadsdelscentrum. Det kommer att bli plats för både verksamheter, bostäder och annat, säger Malin Lagervall, planeringschef, Övergripande planering.

Arbetet är i ett tidigt skede och det finns ännu inte några beslut fattade om hur området ska utformas. Ett antal utredningar kommer att genomföras de närmaste åren som underlag för kommande beslut.

– Inför ombyggnaden ska vi bland annat utreda en ny trafiklösning för gång, cykel, kollektivtrafik och bil som ersättning för den nuvarande trafikplatsen med bro över motorvägen. En annan fråga som ska studeras är hur nya bostäder, verksamheter, handel, centrumfunktioner och offentliga ytor kan tillskapas på den mark som blir tillgänglig vid ombyggnad av trafikplatsen, säger Thomas Lundgren, samhällsplanerare, Övergripande planering.

Dialogträff på Tegs kyrka

Medborgardialogen inleds med en dialogträff på Tegs kyrka, ett tillfälle att få information, ställa frågor och lämna synpunkter. Tid och plats: Tegs kyrka, tisdag 12 juni, drop in klockan 15–19.30.

Webbenkät

www.umea.se/tegscentrum kommer en webbenkät med frågor om Tegs centrum. Frågorna handlar till exempel om hur man använder platsen idag, hur man tar sig till och från Tegs centrum och vad man önskar att det fanns mer av. Webbenkäten kommer att vara öppen från tisdag 12 juni och över hela sommaren. Resultatet från enkäten, dialogmöten och övriga aktiviteter under medborgardialogen kommer att utgöra ett underlag för fortsatta utredningar.

Ringleden gör förändringen på Teg möjlig

När ringleden är färdigställd skapas möjligheter att bygga om de tidigare europavägarna från genomfartsleder till stadsgator och komplettera med ny bebyggelse. För Teg innebär det att E4:an och de stora trafikplatserna vid Tegs centrum och vid Tegsvägen kan byggas om till mindre gator och korsningar. Då skapas möjligheter och utrymme att nyttja platsen på ett annat sätt än idag, till exempel för bostäder och verksamheter.

Mer information

På kommunens webbsida www.umea.se/tegscentrum finns information om projektet.

Malin Lagervall
planeringschef
Övergripande planering
090-16 14 38
070-298 54 10
malin.lagervall@umea.se

Thomas Lundgren
samhällsplanerare
Övergripande planering
090-161356
thomas.lundgren@umea.se

Emil Sandström
samhällsplanerare
Övergripande planering
076-82 00 202
emil.sandstrom@umea.se

Ämnen

Regioner




Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Kontakter

Niklas Forsgren

Niklas Forsgren

kommunikatör Samhällsbyggnad 090-161324