Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Nu är det öppet för bild- och formkonstnärer att lämna intresseanmälningar för konstnärlig gestaltning av det planerade metoo-monumentet på Rådhustorget

Det finns ett före och efter #metoo, det ska Umeå kommun manifestera genom ett offentligt konstverk - ett tidsdokument tillägnat dem som tillsammans bröt tystnaden. Konstverket ska placeras på Rådhustorget och utlysningen för uppdraget finns nu att ta del av på kommunens webbplats. Konstnärer/konstnärsgrupper är välkomna att lämna in intresseanmälningar enligt anvisningar.

– En gestaltning i det offentliga rummet blir en påminnelse om den förändring som kan, och behöver ske, när människor samlas kring ett gemensamt mål. Med en placering mitt i centrum blir verket en symbol för ett aktivt ställningstagande om nolltolerans mot sexuella trakasserier och övergrepp - lokalt, nationellt och globalt, säger Moa Krestesen, konstintendent, Umeå kommun.

Typ av konstnär

Den konstnär/konstnärer som anlitas ska ha ett kvalificerat konstnärskap, samt i utställningar och andra arbeten visat prov på genomförda installationer/projekt där den konstnärliga idén gestaltats och utförts med hög konstnärlig och teknisk kvalitet. Den konstnär som anlitas bör i sitt konstnärskap medvetet ha arbetat med demokratiska frågeställningar, värderingar och social kontext på ett innovativt sätt.

– Förfrågan ligger ute nu och jag hoppas att många konstnärer tar chansen att vara med. Det blir ett konstverk över en viktig rörelse placerad på en väldigt central och synlig plats, säger Moa Krestesen.

Val av konstnär sker i tre steg

I första skedet inbjuds konstnärer att lämna intresseanmälan. Intresseanmälan ska bland annat innehålla information om representativa verk/genomförda projekt/utställningar. Inga skissförslag efterfrågas i detta skede.

I steg två genomförs ett urval av en bedömningsgrupp. Utifrån urvalet inbjuds tre konstnärer att lämna skissförslag.

I steg tre bedömer urvalsgruppen tillsammans med ett antal andra representanter skissförslagen genom beaktande av följande aspekter:

  • Estetiska och konstnärliga värden
  • Konstnärligt uttryck i förhållande till verkets syfte
  • Samverkan med miljö och arkitektur
  • Materialval och tekniska lösningar
  • Hållbarhet över tid.
  • Kringlösningar och underhållsaspekter
  • Genomförbarhet inom befintlig budget

Tidplan

Intresseanmälan lämnas senast lördag 25 augusti 2018. Tidplanen är att det nya konstverket ska vara på plats på Rådhustorget i september 2019.

Mer information

Ta del av det kompletta uppdraget på sidan om gestaltningsupphandlingar.

Moa Krestesen
konstintendent
Umeå kultur, Umeå kommun
090-16 34 82
070-611 22 67
moa.krestesen@umea.se

Lars Sahlin
biträdande kulturchef
Umeå kultur, Umeå kommun
070-342 55 96
lars.sahlin@umea.se

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner




Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Kontakter

Niklas Forsgren

Niklas Forsgren

kommunikatör Samhällsbyggnad 090-161324