Gå direkt till innehåll
Iwar Wiklander och Birgitta Ulfsson. Foto: Matilda Rahm
Iwar Wiklander och Birgitta Ulfsson. Foto: Matilda Rahm

Pressmeddelande -

​Iwar och Birgitta gudar på Folkteatern

Nu är det klart att Iwar Wiklander och Birgitta Ulfsson kommer tillbaka till Folkteatern och spelar gudarna i Den goda människan i Sezuan (B. Brecht) hösten 2017. För regin står Frida Röhl, som på det här sättet vill knyta ihop historien på Folkteatern och låta olika generationer skådespelare mötas på scenen.

Frida Röhl har länge velat ha Iwar Wiklander och Birgitta Ulfsson till Folkteatern och när valet föll på Den goda människan i Sezuan för höstens repertoar uppenbarade sig det perfekta läget. För vad kan passa bättre för dessa nestorer inom svensk teater än att spela gudar?!

- Jag blev helt tagen av dem när jag såg deras uppsättning av Kärleksbrev i våras och kände att jag väldigt gärna ville få ta del av denna erfarenhet.

Iwar Wiklander och Birgitta Ulfsson har båda en lång relation till Folkteatern. I två omgångar har Iwar varit teaterchef och de har arbetat både som regissör (Birgitta) och skådespelare på teatern.

- Det ska bli väldigt roligt det här, det blir lite metateater; de gamla kommer ner och ska försöka ställa allt till rätta, skrattar Iwar.

- Det som är så skönt med de här gudarna som Brecht har skapat är att de inte är ofelbara. De är lite trötta och inte så entusiastiska. Det är aldrig roligt att spela en enbart god och präktig människa, fortsätter Birgitta.

Iwar Wiklander är just nu även aktuell med en roll i filmen Hundraettåringen som smet från notan och försvann, för vilken han är nominerad till en Guldbagge för bästa manliga biroll. Birgitta Ulfsson är fullt upptagen med att färdigställa en bok där journalisten och författaren Stig Hansén har samtalat med henne om konsten, teatern och livet: Birgitta Ulfsson – med och mot min vilja. Dessutom kommer hon att medverka vid invigningen av Tove Jansson-utställningen på Göteborgs Konstmuseum i februari.

Den goda människan från Sezuan av Bertold Brecht handlar om Shen Te som tack för sin godhet får en liten tobaksaffär i gåva av gudarna. Men det är också ett test. Går det att fortsätta vara god och uppoffrande när man har en verksamhet som måste vara lönsam? Lämpligtvis dyker det upp en kusin med hårdare nypor för att hjälpa till. Men är inte kusinen väldigt lik Shen Te?

Frida Röhl tycker att Den goda människan i Sezuan är en av Brechts mest välskrivna pjäser.

- Parallellen till dagens situation i samhället är uppenbar. Tiggarna på våra gator, flyktingströmmarna till Europa, situationen i Aleppo … Vad händer i oss när vi tvingas gå emot den medmänskliga instinkten i oss själva varje dag?

Föreställningen kommer att få premiär på Folkteatern, Stora Scenen hösten 2017. För att boka intervjuer med de inblandade och för mer information kontakta Karolina Lindblad, pressansvarig på Folkteatern, 0735-24 97 20, karolina.lindblad@folkteatern.se.

Ämnen

Kategorier


Folkteatern ska vara den samtida teatern för den breda publiken. Vi arbetar med kvalitativ scenkonst för vuxna och barn. Vi vill ta tillvara scenkonstens potential att vara en orädd röst i samhället. Våra föreställningar vågar utmana och ifrågasätta normer och strukturer. Med rötter i folkbildningen har vi en unik historia att utveckla. Vi är en normkreativ arbetsplats som prioriterar mångfald.

På Stora Scenen spelar vi ofta nyskriven dramatik och varvar med gästspel för att få en omväxlande repertoar. På Lilla Scenen spelas egna föreställningar och gästspel av mindre format. Vår foajé passar utmärkt för samtal, konserter och föreläsningar.

Folkteatern är en länsteater med anslag och uppdrag från Västra Götalandsregionen. Teatern drivs som en ekonomisk förening med medlemmar från nära 300 olika organisationer och föreningar. Omkring 45 anställda arbetar i lokalerna på Järntorget i Göteborg. Konstnärlig ledare är Frida Röhl, VD är Lotta Lekvall.

Kontakter

Karolina Lindblad

Karolina Lindblad

Presskontakt Pressansvarig 0735-24 97 20

Linda Isaksson

Presskontakt Kommunikationschef 0735-249701

Den samtida teatern för den breda publiken

Folkteatern är den samtida teatern för den breda publiken. Vi arbetar med kvalitativ scenkonst och vi vill ta tillvara scenkonstens potential att vara en orädd röst i samhället. Våra föreställningar vågar utmana och ifrågasätta normer och strukturer. Med rötter i folkbildningen har vi en unik historia att utveckla. Vi är en normkreativ arbetsplats som prioriterar mångfald.
På Stora Scenen spelar vi egenproducerade föreställningar, ofta nyskriven dramatik, och tar ibland in gästspel. På Lilla Scenen spelas egna föreställningar och gästspel av mindre format. Vår foajé passar utmärkt för samtal, konserter och föreläsningar.
Folkteatern är en länsteater med anslag och uppdrag från Västra Götalandsregionen.
Folkteatern drivs i form av ett aktiebolag, Folkteatern Västra Götaland AB. Bolaget är helägt av Folkteatern i Göteborg ekonomisk förening. Föreningen består av medlemmar från ca 300 olika organisationer och föreningar. Omkring 45 anställda arbetar i lokalerna på Järntorget i Göteborg. Konstnärlig ledare är Frida Röhl, VD är Lotta Lekvall.

Folkteatern Göteborg
Olof Palmes Plats
413 04 GÖTEBORG
Sverige