Pressmeddelande -

​Bebisknapp ska ge plats i kollektivtrafiken

Nu lanseras Bebisknappen, en knapp som ska underlätta för alla gravida att göra sin graviditet synlig. Och få igång snacket.

– En gravid kvinna ses ju allt som oftast som en i mängden, även fast hon ibland bara vill att alla ska se. Förstå att hon kan må illa. Veta att hon är två. Förhoppningsvis kan den här knappen hjälpa till, säger initiativtagaren Fredrik Holmberg.

En graviditet är för många det finaste som kan ske, men att bära på en bebis kan också vara förknippat med många baksidor som illamående, foglossning och trötthet. Och många kvinnor upplever det jobbigt att åka kollektivt under graviditeten. Mer än 80 % av de tillfrågade i förarbetet med Bebisknappen som nu lanseras.

Bakom initiativet står Fredrik Holmberg som till vardags jobbar som kreatör / art director.

– Jag var i London och såg gravida kvinnor på stan som bar en knapp och tänkte att det vore bra med en liknande i Sverige. Så jag gjorde en enkät och frågade tjejer, som varit eller är gravida, om de tyckte att det skulle vara till hjälp.

Responsen visade att det fanns ett intresse, 77% skulle kunna tänka sig att bära en knapp, men många trodde inte att det skulle hjälpa. Någon svarade att hon inte ens blivit erbjuden plats att sitta trots att magen knappt fick plats på bussen.

– Stockholm är kallt, i dubbel bemärkelse. En liten gravidmage syns ju inte genom tröjor och dunjackor, så där kan knappen vara en hjälp. Men minst lika viktigt är det att starta en diskussion, säger Fredrik.

Förhoppningen är, förutom att knappen ska vara till hjälp rent praktiskt på bussar och tunnelbanor, att initiativet startar en diskussion kring ämnet (bland annat under hashtaggen #bebisknappen), men även att närliggande frågor lyfts på ett enkelt sätt. Hur påverkas man av en graviditet? Hur agerar vi i kollektivtrafiken? Vad kan få oss att släppa blicken från våra telefoner?

– Det är svårt att, framförallt som man, förstå hur jobbigt det kan vara i början av en graviditet. Förhoppningsvis kan knappen göra det enklare för gravida att fråga om, och på samma sätt enklare för andra resenärer att erbjuda, plats.

Knappen har lanserats på en Facebook-sida och kan beställas via Tictail. Initiativet är helt oberoende från andra aktörer och det finns inget vinstintresse.

https://m.facebook.com/Bebisknappen-924565521011765/

http://bebisknappen.tictail.com/

Kontakt: Fredrik Holmberg, 073 - 4321 993

fredrikhlmbrg@gmail.com

Ämnen

  • Livsstil, mode, fritid

Kategorier

  • bebisknappen
  • kollektivtrafik
  • gravid

Bebisknappen är ett initiativ av Fredrik Holmberg, till vardags kreatör / art director. Initiativet är helt oberoende från andra aktörer och det finns inget vinstintresse i projektet.