Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Gränshinder viktigaste frågan när Region Skåne leder Öresundskomiteen

Gränshinder är den viktigaste frågan när Region Skånes styrelseordförande Pia Kinhult (M) tar över ordförandeklubban för Öresundskomiteen, det öresundsregionala samarbetsorganet som samlar regioner och kommuner på båda sidor om Öresund.

Öresundskomiteen grundades för tjugo år sedan av kommuner på Själland och i Skåne, strax efter att de svenska och danska regeringarna beslutat att bygga Öresundsbron. Den har utvecklats till att bli en politisk intresseorganisation som stärker samarbetet över Sundet och tar hand om Öresundsregionens intressen i förhållande till de två regeringarna, Riksdagen, Folketinget samt EU i Bryssel.

- Öresundskomiteen har haft en mycket viktig betydelse för Öresundsregionens utveckling under de senaste 20 åren, berättar Pia Kinhult.

Mycket av arbetet sker genom olika projekt finansierade av EU:s interregionala strukturfonder. I sitt påverkansarbete deltar man varje år på Almedalen genom samarbetet Öresundshuset som leds av Öresundskomiteen. Öresundskomiteen kan också ta åt sig äran av att ha fört almedalskonceptet till Danmark, där Folkemødet numera arrangeras varje år på Bornholm.

- En av de absolut viktigaste frågorna att fortsätta arbeta med är att få bort de gränshinder som gör det svårare för svenskar och danskar att arbeta på den andra sidan av sundet, säger Pia Kinhult. Ju fler hinder vi lyckas få bort, desto större chans har vi att lyckas med Öresundsintegrationen. Vi har lyckats få bort en del gränshinder, men många hinder som gäller exempelvis beskattning, socialförsäkring och pensioner finns fortfarande kvar. Det är tillsammans med bättre, gemensam trafikplanering över sundet de viktigaste frågorna som jag kommer driva det närmaste året.

Öresundskomiteens medlemmar är Region Skåne, Region Hovedstaden, Region Sjælland, Københavns Kommune, Malmö stad, Helsingborgs stad, Lunds kommun, Frederiksberg Kommune, Landskrona stad, Bornholms Regionskommune, Kommunekontaktråd Hovedstaden, Kommunekontaktråd Sjælland. Ordförandeskapet alternerar mellan Region Skåne och Region Hovedstaden.

För mer information:

0721-99 83 85 (Johan Folin, Pia Kinhults pressekreterare)

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne. Region Skåne har cirka 32 000 anställda och omsätter cirka 38 miljarder kronor (2013).Region Skånes högsta beslutande organ är regionfullmäktige, som väljs av invånarna i Skåne.

Kontakter

Presstjänsten

Presstjänsten

Presskontakt 044-3093977

Region Skåne ansvarar för hälso- och sjukvården samt utvecklingen av näringsliv, kommunikationer och kultur i Skåne.

Region Skåne arbetar med vård, hälsa, tandvård, näringsliv, kultur, trafik och miljö. Skåningarna väljer de politiker som styr vårt arbete. Vi tar ansvar för att tillsammans med andra skapa livskvalitet, tillväxt och utveckling. Region Skåne bidrar till ett livskraftigt Skåne - bättre liv i Skåne.

Region Skåne
Västra Storgatan 12
29189 Kristianstad
Sweden