Pressmeddelande -

Sigtuna Brygghus firar MIDVINTERBLOT med VANILJSYNDROM

Årets julöl från mikrobryggeriet Sigtuna Brygghus är två tomtesnytingar på 9 respektive 8 procent som lanseras i november. Till de som varit riktigt snälla i år kommer VANILLA SYNDROME BROWN ALE i mikroskopisk upplaga. Ett öl som håll på att kosta bryggmästaren Mattias Hammenlind en kortisonspruta i armen. Offerfesten firas vidare med SIGTUNA MIDVINTERBLOT 2012 – en Imperial Porter med Muscovado.

VANILLA SYNDROME BROWN ALE är bryggmästarens Mattias Hammenlinds årliga bidrag till sin legendariska serie med experimentöl. Det mest kända ölet, en Imperial Stout, bryggdes 2010 och är fortfarande Sveriges starkaste öl på sina hemula 18,5 procent. Som alltid kommer dessa experimentöl i försvinnande låg upplaga, 1500 flaskor för att vara exakt. 

Efter årets bryggning var dock Mattias Hammenlind nära att dra en kortisonspruta i armen. VANILLA SYNDROME krävde tre kilo vaniljstänger à några gram styck som han snittade för hand. Ett minst sagt slitsamt jobb som borde ha lagts ut på en praktikant eller två. Trots tre kilo vaniljstänger är VANILLA SYNDROME inte kladdig eller sliskig. Det finns endast en touch av vaniljsötma som matchas upp av de pigga nya zeeländska humlesorterna Pacific Gem och Super Alfa. Dessa ger toner av ek och björnbär samt örtiga tallbarr vilket passarriktigt bra i mörkt öl. Malten i VANILLA SYNDROME är fet och mustig karamellmalt.

VANILLA SYNDROME BROWN ALE är ett maffigt njutningsöl med låg hinkabilitet. Ölet njuts bäst i en svensk björnbrun soffa från 70-talet med manchestertyg. Låt det legendariska rockbandet MC5 från Lincoln Park i Michigan ljuda i lurarna.

Upplagan för samlarobjektet VANILLA SYNDROME BROWN ALE är som sagt endast 1500 flaskor med priset 39:90 kr för 33 cl. Det är ett fynd, speciellt med tanke på vaniljstängerna. Lansering sker 1 november och artikelnumret är 11790-03.

MIDVINTERBLOT 2012 är en Imperial Porter bryggt på ett oräkneligt antal maltsorter på korn och havre, dock främst chokladmalt och mörk karamellmalt.

– Det här är andra året i rad som jag kokar ihop en Imperial Porter med Muscovado, säger bryggaren Emil Lindén. Den stora skillnaden är att alkoholhalten nu sänkts till blygsamma 8 procent då det blev väl låg hinkabilitet sist. MIDVINTERBLOT 2012 bör man dock köpa ett antal flaskor av – för att kunna gömma undan några till nästa jul. Med rätt lagring kommer de till och med att smaka ännu bättre då.

MIDVINTERBLOT 2012 är till för desserter och chokladtårtor. Byt dock ut den björnbruna soffan mot en nedsliten Chesterfieldfåtölj och avnjut ölet rakt upp och ner framför vedspisen. Självklart med rutig lammullsfilt över knäna. SIGTUNA MIDVINTERBLOT lanseras 15 november. Priset är 22:90 kr för 33 cl och artikelnumret 11304-03.

För mer information kontakta:

Mattias Hammenlind, Bryggmästare Sigtuna Bryggeri
Mobil: 0761-611560
Mail: mattias.h@sigtunabrygghus.se

Relaterade länkar

Ämnen

  • Mat, dryck

Kategorier

  • mikrobryggt öl
  • emil lindén
  • mattias hammenlind
  • sigtuna brygghus
  • mikrobryggeri
  • vanilla syndrome brown ale

Om Sigtuna Brygghus:
Sigtuna Brygghus är ett mikrobryggeri utanför Stockholmn som grundades 2005 av ett antal ölentusiaster. Verksamheten tog fart på allvar när Mattias Hammenlind anställdes som bryggmästare 2009 och tillsammans med bryggaren Emil Lindén. Mikrobryggeriet som har byggts ut i etapper har under de senaste två åren berikats med en ny buteljeringsanläggning, ett nytt bryggverk samt ett antal nya jäs- och lagertankar. 

Produkterna säljs till Systembolaget och till restauranger. De öl som ännu inte finns i Systembolagets ordinarie sortimentet finns i beställningssortimentet och som ”lokalproducerade artiklar” på Systembolaget i Sigtuna, Märsta och Upplands Väsby. Dessa kan även beställas till valfri Systembolagsbutik utan kollikrav.

www.sigtunabrygghus.se

Kontakter

Lasse Persson

Presskontakt Manager Swedish Brands +46 (0) 722 209 700