Pressmeddelande -

Brister i introduktionsutbildning går ut över körkortselever

Transportstyrelsen har under flera år kontrollerat introduktionsutbildningen för privat övningskörning för personbil, behörighet B. Granskningen visar att många utbildare inte haft kännedom om nya regler och inte uppdaterat sina undervisningsplaner.

Introduktionsutbildning för privat övningskörning för personbil är obligatorisk för både handledare och körkortselev. Det finns 662 tillståndshavare i landet som har rätt att bedriva utbildningen. Merparten är trafikskolor, men det finns även andra tillståndshavare som enbart håller introduktionsutbildning.

Under 2017 kontrollerade Transportstyrelsen 113 företag. 60 procent av dessa visade på brister i utbildningen som bedömdes vara så allvarliga att de ledde till återbesök och åtgärdsprogram.

- En vanlig brist är att tillståndshavarna inte har uppdaterat sin undervisningsplan enligt nya krav i kursplanen. De har helt enkelt inte uppmärksammat att det kommit nya avsnitt i kursplanen, säger Gunnar Holgersson, chef för sektion tillstånd och tillsyn på Transportstyrelsen.

Det handlar bland annat om att ge blivande handledare och elev fakta och råd om hur man kan övningsköra på ett säkert och miljömedvetet sätt samt att informera om risker med alkohol, andra droger, hastighet och trötthet.

Jämfört med de kontroller som gjordes 2016 har det skett en förbättring. Då visade 63 procent av tillståndshavarna någon form av brist i introduktionsutbildningen.

Informationsinsatser

För att komma till rätta med bristerna har myndigheten informerat bransch och tillståndshavare om de krav som gäller.

- Vi kommer att fortsätta arbeta med informationsinsatser och riskbaserad tillsyn i syfte att få en högre regelefterlevnad. Det är viktigt att elever och blivande handledare får den vägledning som utbildningen syftar till för att skapa förutsättningar för en effektiv körkortsutbildning och främja trafiksäkerheten och miljön. Men det finns fortfarande mycket kvar att göra och det är viktigt att utbildarna har ett eget kvalitetsarbete som gör att deras utbildning håller en hög standard, säger Gunnar Holgersson.

Kontaktperson för media

Monica Näslund, pressansvarig, tel: 010-495 31 83
Gunnar Holgersson, chef sektion tillstånd och tillsyn, tel: 010-495 58 50

Ämnen

  • Politik

Kategorier

  • körkort
  • tillsyn
  • trafiksäkerhet

Om Transportstyrelsen

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 14 orter i landet och vi har idag cirka 1 870 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

Kontakter

Presstjänst

Presskontakt Presstjänst Alla områden +46(0)10- 495 43 00

Monica Näslund

Presskontakt Pressansvarig

Mikael Andersson

Presskontakt Presschef