Pressmeddelande -

30 omkom i fritidsbåtolyckor 2016

Under 2016 omkom 30 personer i fritidsbåtolyckor i Sverige, jämfört med 31 omkomna 2015. Ingen omkom inom svensk yrkessjöfart. Det visar preliminär statistik från Transportstyrelsen.

Säkerheten inom svensk yrkessjöfart ligger på en hög nivå. Sverige är också rankad på första plats i den årliga sammanställningen från Paris MoU, den så kallade vita listan. Sammanställningen visar hur fartyg i internationell trafik uppfyller reglerna för sjösäkerhet.

Preliminärt omkom 30 personer i fritidsbåtolyckor, vilket var i nivå med 2015 då 31 personer omkom.

Målet är att antalet omkomna i olyckor med fritidsbåtar ska sjunka till i ett glidande medelvärde på 25 per år fram till år 2020. Det femåriga medelvärdet låg 2011 på 36,2 och är nu nere i 30,4. För att minska antalet omkomna och nå målet jobbar Transportstyrelsen tillsammans med ett antal andra myndigheter och organisationer för att sprida kunskap om hur var och en kan öka säkerheten.

– Vi ser att genom att använda flytväst, ha mobilen i ett vattentätt mobiltelefonfodral och undvika alkohol på sjön minskar riskerna avsevärt, säger Maria Ågren, generaldirektör på Transportstyrelsen.

Ytterligare preliminär statistik över säkerheten inom svensk sjöfart finns i Trafiksäkerheten i Sverige 2016.

Kontakt media

Charlotte Billgren, sektionen för statistik och analys på Transportstyrelsen, tel. 010-495 36 21
e-post charlotte.billgren@transportstyrelsen.se

Eva-Mari Löfqvist, pressansvarig, tel 010-495 41 19, e-post eva-mari.lofqvist@transportstyrelsen.se

Ämnen

  • Politik

Kategorier

  • trafiksäkerhet
  • olycksstatistik

Om Transportstyrelsen

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 14 orter i landet och vi har idag cirka 1 870 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

Kontakter

Presstjänst

Presskontakt Presstjänst Alla områden +46(0)10- 495 43 00

Monica Näslund

Presskontakt Pressansvarig

Mikael Andersson

Presskontakt Presschef