Gå direkt till innehåll
Emma Vigren (S), ordförande jämställdhetsutskottet, tillsammans med Jennie Ekbeck, VD på Umeå Biotech Incubator och Sofia Mayans, VD på Inficure Bio, ett av företagen hos inkubatorn. Foto: Malin Grönborg
Emma Vigren (S), ordförande jämställdhetsutskottet, tillsammans med Jennie Ekbeck, VD på Umeå Biotech Incubator och Sofia Mayans, VD på Inficure Bio, ett av företagen hos inkubatorn. Foto: Malin Grönborg

Pressmeddelande -

Umeå Biotech Incubator får jämställdhetspriset 2016

Umeå kommuns jämställdhetsutskott tilldelar Umeå Biotech Incubator, UBI, årets jämställdhetspris. Priset får de för sitt aktiva och framgångsrika arbete med att öka andelen kvinnor som äger/driver företag i inkubatorn.

– Vi är väldigt glada att denna del av vårt arbete lyfts upp och synliggörs. Det är ju något vi jobbat med länge och vi hoppas att de konkreta resultaten gör att vi kan inspirera även andra organisationer och företag, säger Jennie Ekbeck, VD på Umeå Biotech Incubator.

Jämställdhetspriset delas ut för fjärde året i rad. Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma företag, organisationer och föreningar som arbetar med jämställdhetsfrågor. I år får inkubatorn Umeå Biotech Incubator priset för sitt arbete med att skapa förutsättningar för att fler kvinnor ska vilja äga och driva så kallade life science-bolag. Andelen kvinnor som äger/driver inkubatorbolag hos UBI har ökat från 12 procent 2012 till över 40 procent 2016. Resultatet har UBI uppnått genom att lyfta fram kvinnliga förebilder, fokusera på jämställdhetsintegrerad kommunikation och skapat nätverk för kvinnorna i inkubatorn.

– Genom att uppmärksamma goda exempel på aktivt jämställdhetsarbete hoppas vi att fler företag förstår vikten av att arbete med jämställdhet. Umeå Biotech Incubator är ett bra exempel på att företag kan uppnå de jämställdhetsmål de sätter genom att arbeta aktivt och smart, säger Emma Vigren (S), ordförande, jämställdhetsutskottet.

Jämställdhetsarbete ska vara långsiktigt och kunskapsbaserat, därför utgör jämställdhetspriset en kompetensutveckling som företaget själv får välja och som jämställdhetsutskottet bekostar.

Motiveringen lyder:

För ett arbete med aktiva åtgärder och tydliga resultat i andelen kvinnor som driver företag i inkubatorn tilldelas Umeå Biotech Incubator Umeå kommuns jämställdhetspris 2016.

Mer information:

Emma Vigren (S)
ordförande
jämställdhetsutskottet
Umeå kommun
070-669 01 18
emma.vigren@umea.se

Jennie Ekbeck
VD
Umeå Biotech Incubator
090-15 49 77
jennie.ekbeck@ubi.se

Linda Gustafsson
jämställdhetsstrateg
Umeå kommun
070-611 10 44
linda.gustafsson@umea.se

Ämnen

Kategorier

Regioner




Umeå kommun har 11 300 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 120 000 personer och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Kontakter

Sara Stenberg

kommunikatör Fritid 090-16 12 33

Umeå, motor i norra Sveriges främsta tillväxtregion

Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.