Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​​Elever besöker EU-parlamentet i Bryssel

Klass 9 M på Grubbeskolan är på väg till Bryssel och EU-parlamentet. Måndag 1 juni till onsdag 3 juni sker studiebesök för att få veta mer om arbetet inom EU. De kommer bland annat att följa EU-parlamentarikern Olle Ludvigsson (S) i hans arbete.

I skolan har eleverna arbetat en hel del med demokrati och hur man som individ kan påverka politiken på olika nivåer. I början av året fick eleverna lära sig en del om ideologier och partier prova på att rösta och ta ställning i skolvalet. De gjorde besök i valstugorna på stan och hade rollspel där de fick representera ett parti och föra det partiets talan i en debatt.

- Vi tror att elevernas intresse för EU, demokrati och politik ökade. Kort efter började elevernas praktikperiod då en av eleverna gjorde sin prao på EU-parlamentet i Bryssel. När hon kom tillbaka delade hon med sig till klassen om sina upplevelser och nämnde att det fanns möjlighet för hela klassen att besöka EU-parlamentet och lära sig mer. Klassen nappade och tog initiativet att ansöka om de stipendiepengar för en studieresa – som vi nu fått!, säger Thomas Mörk, lärare på Grubbeskolan.

Tre intensiva dagar

Förutom studiebesöket ska de även hinna med några av stadens sevärdheter t.ex. Manneken pis och Grand Place och äta belgisk choklad, våfflor och Moule frites. Eleverna har förberett sig inför resan genom grupparbeten om EU:s historia och varför samarbetet finns.

- Eleverna känner sig nyfikna och förväntansfulla inför resan. Under arbetets gång har vi märkt hur komplext det är och eleverna kommer att vara laddade med frågor som de förhoppningsvis kommer att få och förstå svaren på när vi väl är där, säger Helena Karlsson, lärare på Grubbeskolan.

Studieresan sker med EU-bidrag och klassens egna kassa.


Mer information:

Thomas Mörk
Lärare Grubbeskolan
073-033 88 85

Helena Karlsson
Lärare Grubbeskolan
073-819 87 39

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Gabrielle Hultdin

Gabrielle Hultdin

kommunikatör Utbildning, för- och grundskolan 070-345 12 33

Umeå, motor i norra Sveriges främsta tillväxtregion

Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.