Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Luciatåg på Grubbeskolan i mars

Lärare och skolledning från Borneo landar i Umeå i helgen för att under en vecka delta i Grubbeskolans undervisning i lärande för hållbar utveckling. De välkomnas med Luciatåg på måndagmorgon den 24 mars av personal och musikelever. Därefter fortsätter skolan med sin årliga temavecka ”HUT” för alla elever.

- Besökarna kommer att tillbringa mycket tid på vår skola för att möta lärare och elever. Det viktigaste inslaget blir "Lesson study´s" där våra lärare genomför lektioner och våra besökare utvärderar dem tillsammans med våra ansvariga lärare för att utveckla vår pedagogik och undervisning. Vad tycker de gick bra och vad kan vi göra bättre?, säger Claes Emteryd, läraren och ansvarig för projektet inom lärande för hållbar utveckling.

En av de viktigaste delarna med utbytet är att skolorna får dela erfarenheter och tillsammans utveckla strategier, förhållningssätt och undervisningsmetoder inom hållbar utveckling. Besökarna kommer att träffa nämndsordföranden Margareta Rönngren (S) och följa upp tidigare besök på partnerskolan i Borneo samt möta skoldirektören Ann-Christine Gradin vid en middag.

Temavecka för alla elever
Grubbeskolan fortsätter vecka 14 med temavecka där syftet är att eleverna ska öka sitt medvetande om vad hållbar utveckling innebär samt hur de själva kan bidra till ett hållbart samhälle och en hållbar värld.

Eleverna ska då arbeta årskursvis och med olika inriktningar, med stigande ålder blir perspektiven vidare och utmaningarna större. I årskurs sju kretsar arbetet kring familj och närområde, i åk 8 Sverige och i åk 9 ett globalt perspektiv. Eleverna kommer att arbeta med olika områden som konsumtion, vatten ur ett globalt perspektiv samt resor och transport. Dessutom kommer de att få ta del av föreläsningar och göra studiebesök, t ex på Klockarbäckens återvinningscentral eller affärer där de får reda på mer om vad som händer med den mat som blivit för gammal för att sälja.

Under veckan genomförs aktiviteter för att finansiera återplanteringen av mangroveträd och minska CO2-utsläppen. Målet är att plantera 600 träd under 2014. Förra året nådde de målet!

— Det känns viktigt att låta elever och lärare se hållbar utveckling ur ett globalt perspektiv och inte bara tänka lokalt. Palmolja som påverkar miljön negativt och som produceras i Borneo är något som efterfrågas av stora delar av världen i framställning av olika produkter, även från oss i Sverige. Det är viktigt att visa för elever och lärare att vi alla påverkar den miljö vi lever i, säger Claes Emteryd.

Mer information:
Claes Emteryd
projektansvarig Grubbeskolan
för- och grundskolan
Umeå kommun
070-576 90 29
claes.emteryd@umea.se

Ämnen

Kategorier

Regioner


 

Kontakter

Gabrielle Hultdin

Gabrielle Hultdin

kommunikatör Utbildning, för- och grundskolan 070-345 12 33

Umeå, motor i norra Sveriges främsta tillväxtregion

Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.