Gå direkt till innehåll
​Påbörjat planarbete för församlingsgård vid stadskyrkan

Pressmeddelande -

​Påbörjat planarbete för församlingsgård vid stadskyrkan

Byggnadsnämnden har beslutat att påbörja arbetet för en ny detaljplan för området vid stadskyrkan. Den nya planen ska göra det möjligt för Umeå stadsförsamling att bygga en ny församlingsgård nedanför stadskyrkan.

– Stadskyrkan är centralt belägen och väl synlig. En församlingsgård i slänten kan tillföra fronten mot älven kvalitéer, men utformningen är en grannlaga uppgift. Det finns många såväl tekniska som miljömässiga faktorer att ta hänsyn till, säger Mikael Berglund (S), byggnadsnämndens ordförande.

Församlingsgården ska byggas i slänten, söder om kyrkan, ned mot Västra Strandgatan. Det förutsätter att fastigheten utvidgas genom att kyrkan köper in delar av den kommunala marken Umeå 2:1. Kopplingen till kyrkan utförs under mark med en byggnad i två plan i slänten. Församlingsgården får en entré mot strandgatan.

Detaljplanen beräknas antas tidigast fjärde kvartalet 2017.


Kontakt

Mikael Berglund (S)
ordförande
byggnadsnämnden
070-559 71 84
mikael.berglund@umea.se

Ulrik Berg (M)
vice ordförande
byggnadsnämnden
070-679 75 03
ulrik.berg@umea.se

Alireza Mosahafi (MP)
2:e vice ordförande
byggnadsnämnden
070-678 82 87
alireza.mosahafi@umea.se

Ämnen

Kategorier

Regioner




Umeå kommun har 11 300 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 120 000 personer och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Kontakter

Niklas Forsgren

Niklas Forsgren

kommunikatör Samhällsbyggnad 090-161324

Umeå, motor i norra Sveriges främsta tillväxtregion

Umeå kommun har 13 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna har medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor 133 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare 2050. I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.