Pressmeddelande -

Apoteket är Sveriges mest hållbara företag för andra året i rad

Apoteket är det mest hållbara företaget i Sverige – för andra året i rad. Det visar den senaste hållbarhetsundersökningen från Sustainable Brand Index där 11 000 kunder svarat på frågor om bland annat socialt ansvarstagande och miljöansvar. Apoteket behåller sin topplacering på den totala listan över de 286 största varumärkena i Sverige.

Apoteket är med i undersökningen Sustainable Brands Index sedan fyra år tillbaka och har rankats högst i apoteksbranschen sedan starten. Förra året utsågs Apoteket till Sveriges mest hållbara företag av konsumenterna och får nu ta emot utmärkelsen för andra gången.

– Vi är mycket glada över utmärkelsen från Sveriges kunder. Vårt långsiktiga och konsekventa arbete med att kvalitetssäkra vårt kunderbjudande och ta aktivt ansvar för vår miljö uppskattas av våra kunder, säger Ann Carlsson, vd, Apoteket.

Apoteket bedriver ett medvetet arbete med att utveckla hållbarhetsfrågor med målsättningen att fortsatt vara en ledande hållbarhetsaktör.

– De senaste åren har vi aktivt kommunicerat att vi ställer krav på produkternas innehåll och funktion samt på leverantörernas sociala ansvar och miljöansvar. Vår ambitionsnivå är att alla leverantörer, även de som vi inte kan påverka direkt ska uppfylla Apotekets hållbarhetskrav, säger Anna Rogmark, hållbarhetschef på Apoteket.

Det senaste året har Apoteket också infört klimatkompensationer för alla leveranser. Parallellt samarbetar Apoteket med olika partners för att hjälpa till att driva utvecklingen mot förnybara bränslen och nya innovativa transportlösningar. Andra exempel på Apotekets insatser för minskad miljöbelastning är samarbeten med vården och läkemedelsindustrin kring hållbar läkemedelsbehandling och insamling av överblivna läkemedel.

– Vi vill göra det enklare att må bra - det innebär att visa stor omsorg om människor och miljö - så vi strävar envetet vidare med vårt hållbarhetsarbete, säger Ann Carlsson.

Om undersökningen:
Sustainable Brand Index är Skandinaviens största varumärkesundersökning med fokus på hållbarhet som görs sedan 2011. Bakom resultat för Sverige ligger 11 000 konsumentintervjuer – både webbenkäter och djupintervjuer – och inbegriper 286 varumärken i Sverige. Utgångspunkten är de 10 principerna om miljöansvar och socialt ansvarstagande i FN:s Global Compact, som sedan kompletteras med konsumenternas uppfattning av hållbarhet samt deras förväntningar och krav på företagen.

Topp 5 hållbara varumärken 2017 enligt Sustainable Brand Index:

Apoteket
Saltå Kvarn
ICA
IKEA
Coop

Ämnen

  • Hälsa, sjukvård, läkemedel

Apoteket är Sveriges ledande apoteksaktör och ett av landets mest omtyckta varumärken. Kombinationen av innovation, långa historia och hållbart företagande gör oss till ett dynamiskt företag som tror på ett liv i hälsa. Vi erbjuder ett brett utbud av läkemedel, noga utvalda hälsoprodukter och farmaceutiska tjänster till konsumenter och vården.

Kontakter

Magnus Frisk

Presskontakt Pressfrågor Ansvarig extern kommunikation 010-447 52 00