Femfaldig ökning av bilinbrott

1:20 min

Är du på väg till Liseberg och ska parkera i området runt omkring? Då finns det anledning att se upp. Nu varnar polisen för den nya inbrottsvågen.

Boel Dahleman är tillförordnad chef för den operativa verksamheten hos citypolisen i Göteborg.

– Just juni månad har det ökat något fatalt inbrotten runt Liseberg. Vad det beror på det vet vi inte. Det kan vara allt från att det går en notorisk inbrottstjuv där till att ligor är igång, säger hon.

Bilinbrotten i centrala Göteborg har minskat något de senaste åren. Men i år har något skett i området runt Liseberg. 33 polisanmälda bilinbrott från juni till i början av juli i området i fjol är för samma period i år 173. I stort sett alla kan drabbas.

– Det är alla såklart men vår uppfattning är att det är framför allt turister som råkar illa ut. De har ofta väskor kvar i bilarna på resa när de kanske gör ett stopp på Liseberg.

Enligt polisens statistik sker flest inbrott på lördagar och tidsmässigt på dygnet mellan 12:00 och 21:00. Och från polisens sida försöker man nu samarbeta mer med Lisebergs säkerhetsavdelning för att komma åt problemet.

För att undvika inbrott har polisen några klassiska tips.

– Man ska inte lämna väskor och värdesaker i bilen. Man ska låsa och gärna ringa och tipsa polisen om man sett en bil i anslutning till bilinbrotten, säger Boel Dahleman.