• Afbrændingsforbud – generel information

    03. juli 2018
    Der er afbrændingsforbud i Danmark. Men hvad betyder det for dig? Danske Beredskaber har lavet nogle generelle informationer, men opfordrer til at tjekke det lokale beredskabs hjemmeside for yderligere information.

    Landet over vil der fra onsdag den 4. juli kl. 12:00 være et landsdækkende afbrændingsforbud.

    Men hvad betyder det for dig som borger?

    Helt generelt betyder det, at der er et forbud mod afbrænding.

    Afbrændingsforbuddet gælder typisk afbrænding af følgende:

    • Haveaffald, halm, halmstakke og lign., der afbrændes på marker eller uopdyrkede arealer,
    • Affald fra skovbrug
    • Siv og rør, herunder rørskove og enge, lyng, hede- og mosetørv
    • Bål

    Desuden gælder forbuddet også ofte brug af apparater og lign. i det fri, herunder:

    • Ildsteder
    • Apparater og lignende der fungerer ved afbrænding, eksempelvis svejse- eller skære-aggregater
    • Ukrudtsbrændere
    • Blæselamper
    • Udtørringsapparater
    • Afbrænding af pyroteknik, dvs. at tilladelser til festfyrværkeri vurderes nøje ud fra hver sag.

    Det kommer dog alt sammen an på det enkelte beredskab, da der er forskellige regler beredskab til beredskab. Derfor er det vigtigt, at man orienterer sig hos sit lokale beredskab. Danske Beredskaber er interesseorganisation for de 24 kommunale beredskaber, og kan derfor ikke være behjælpelige med de enkelte afbrændingsforbud i det enkelte beredskab, da det er det lokale beredskab, der er myndighed. Derfor er al denne tekst generel. 

    Du kan desuden læse mere i afbrændingsbekendtgørelsen, som du finder lige her.

    Men hvorfor er der afbrændingsforbud?

    Der er afbrændingsforbud, fordi naturen er så tør grundet det varme vejr, at det nemt brænder. Derfor er forhåbningen, at et afbrændingsforbud vil være med til at mindske naturbrandene, da dette kræver mange ressourcer og kan være meget farligt.

    Afbrændingsforbuddene kommer efter en måned, hvor de kommunale beredskaber har haft mere end rigeligt at se til med naturbrande. Faktisk er de kommunale beredskaber blevet kaldt ud til cirka 400 naturbrande i juni – dobbelt så mange som i en normal juni. Alene i går, mandag d. 2. juli, blev der kaldt ud til naturbrande 38 gange.

    Det har Jarl Vagn Hansen, der er formand for Danske Beredskaber og beredskabsdirektør i TrekantBrand en forklaring på.

    ”Den helt store problematik ved naturbrande er, at det går enormt stærkt, fordi vegetationen er så tør, som den er. Hvis det så samtidig blæser, så kan det være en næsten umulig opgave for beredskabet at inddæmme branden”, forklarer formanden for Danske Beredskaber.

    Af den grund er det også meget vigtigt, at borgerne tager afbrændingsforbuddet meget alvorligt, også selvom det betyder, at der eksempelvis ikke må grilles i det fri på brændbart underlag, og at der ikke må tændes bål – heller ikke i bålfad og lignende. Men det kommer, som beskrevet ovenfor, an på de lokale forhold, som man finder ved at gå ind på sit lokale beredskabs hjemmeside.

    Hvad gør vi så, hvis der opstår en brand?

    Så ringer I 1-1-2. Beredskabet er klar, akkurat som tidligere, og derfor er opfordringen klar fra Jarl Vagn Hansen: forbuddet skal opretholdes.

    ”Vi er klar til at rykke ud, men vi håber, at borgerne forstår situationens alvor. Hvis vi alle sammen tænker os om en ekstra gang, så kan vi forhåbentligt undgå flere store hændelser”, lyder det fra Jarl Vagn Hansen.

    Er du i tvivl om noget, så tag kontakt til dit lokale beredskab, som vi har en oversigt over lige her.